Rouwverwerking en verliesbegeleiding

Verlies en rouw kun je bijvoorbeeld ervaren bij het overlijden van een dierbare, een scheiding en wanneer je lichamelijk wat is overkomen. Verlies en rouw kan ook optreden wanneer je werk verliest of met pensioen gaat. Ieder beleeft dit verlies op zijn eigen wijze. De ene persoon vindt het prettig om zijn of haar verhaal wel honderdduizend keer te vertellen en een ander trekt zich meer terug en uit zich minder makkelijk. Zo vind de ene persoon het dan ook prettig om individueel begeleid te worden en heeft een ander meer behoefte om zich te uiten samen met anderen. Daarom is zowel individuele begeleiding als groepsbegeleiding mogelijk.

"Ik had lichamelijk en geestelijk last van spanningen die werden veroorzaakt doordat ik werd geconfronteerd met een aantal sterfgevallen van zeer nabije familieleden. In een relatief korte tijd hielpen de gesprekken met therapievormen die Rob gebruikte mij weer de goede balans te vinden".
Ronald Schimmelpennick, Heemstede

Rouwverwerking en verliesbegeleiding individueel

Bij individuele begeleiding wordt stil gestaan bij alleen jouw situatie. We kennen een drietal begeleidingsvormen, namelijk 'individuele gesprekken', 'coaching' en 'therapie'. 

Sommige mensen hebben alleen behoefte om hun verhaal te vertellen en eventueel hun emoties te delen. Ze hebben met name behoefte aan een luisterend oor en iemand die er voor hen is en belangstellend vragen stelt. Dit doen wij bij 'individuele gesprekken'. Anderen vinden het prettig dat naast het luisteren en vragen stellen ook begeleiding gegeven wordt hoe met situaties om te gaan en welke lessen te leren zijn. Dan zijn we aan het 'coachen'. Dit coachen kan in de praktijk maar ook al wandelend in de natuur gebeuren. Als na het verlies bijvoorbeeld angsten, depressies en zingevingsvragen ontstaan is 'therapie' aan te raden. 

Rouwverwerking en verliesverwerking groep

In een groep  worden ervaringen en belevingen uitgewisseld. Door het delen van emoties wordt een deel van de emoties al verwerkt. Veel mensen ervaren verlichting dat anderen dezelfde vragen en emoties hebben. Alleen de herkenning is al prettig. De groep biedt ook steun en geeft raad. Als je groepsgewijs wilt werken dan is het belangrijk dat je over je verlies wilt praten en ook open staat voor vragen, op- en aanmerkingen en ervaringen van anderen.  

Met relatietherapie kun je samen met je partner werken aan het geleden verlies, maar kun je ook laten begeleiden in een zo goed mogelijk afscheid. We begeleiden hierbij de psycho-sociale begeleiding. Juridische en financiële ondersteuning dienen jullie elders te regelen. Bij overlijden en ziekte kan ook gezinstherapie bijdragen aan verwerking van wat is, of het bespreekbaar maken van wat nodig is. 

Hulp nodig bij rouwverwerking?

Heb jij ondersteuning nodig bij jouw rouwverwerking, neem contact op en we bespreken de mogelijkheden.

 

Rob Kelder van innerChi biedt als psycholoog, hypnotherapeut en coach diensten aan in Hillegom, Lisse, Beinsdorp, Bennebroek, De Zilk, Noordwijk, Noordwijkerhout, Sassenheim, Heemstede, Haarlem, Aerdenhout, Hoofddorp, Bollenstreek en Vogelenzang.