Trauma en PTSS

Heb je ooit een heftige gebeurtenis meegemaakt? Soms kunnen we hier prima mee omgaan, maar soms lukt dat ook niet. Misschien heb je in eerste instantie niet eens in de gaten dat je er last van hebt, maar merk jij, of anderen wel dat je bijvoorbeeld  heel heftig reageert op iets kleins. Je kunt ook merken dat je gevoel weg is, of dat je bepaalde situaties uit de weg gaat. We spreken dan van een trauma. Het voorval is zo heftig geweest dat het lijkt alsof je geest een dreun gekregen heeft.


“Nooit gedacht dat de continue dreiging in mijn jeugd zo’n impact had”

“De val met mijn fiets veranderde mijn leven”
 

Wat is een trauma?

Een trauma is een onverwerkte gebeurtenis uit het verleden. Je kunt het beschouwen als een foto met in ijs gevatte emoties. Het beeld staat stil. Wanneer je in een situatie komt waardoor je aan deze gebeurtenis moet denken, reageer je vaak heftiger dan normaal. Het lijkt misschien wel alsof je aangevallen wordt. Onze basisreacties zijn dan vechten, vluchten of bevriezen. Zodra je weer tot rust komt, kun je ook verdriet, angst, boosheid of eenzaamheid voelen. Sommige mensen herbeleven een gebeurtenis telkens weer, of dromen er continu over en worden badend in het zweet wakker.

Wanneer één specifieke situatie het trauma veroorzaakt, dan is er sprake van een enkelvoudig trauma. Er is sprake van meervoudige of complexe trauma wanneer je meerdere nare ervaringen hebt meegemaakt. Ook wanneer je een langere periode veel druk hebt ervaren, of bijvoorbeeld gepest bent kun je een trauma oplopen.

Kenmerken van een trauma

  • Angst en angstzweet
  • Stress en spanningsklachten
  • Vermijdingsgedrag
  • Gevoelloos (bij bepaalde situaties)
  • Overreactie op situatie
  • Flashbacks
  • Nachtmerries of nare dromen
  • Vermoeidheid of verlies van energie
  • Prikkelbaarheid en irritatie
  • Verhoogde bloeddruk en hartslag

Traumaverwerking

Gelukkig is een trauma goed te behandelen. Het wegstoppen van een trauma is net zoiets als het weglopen van probleem; zodra je minder in je energie zit, komt het probleem juist achter jou aan. Ook maakt het wegstoppen ervoor dat je traumagerelateerde klachten op de lange termijn hard en ongecontroleerd terugkomen. Dus pak het aan!

  1. Zorg dat je goed in je energie zit en je je sterk voelt.
  2. Leer productief omgaan met moeilijke situaties en de emoties die daarbij komen kijken
  3. Verwerk de de situatie waardoor het trauma is ontstaan.
  4. Integreer wat je geleerd hebt in je dagelijks leven zodat het een integraal onderdeel wordt van wie jij bent.

Ik kon je op de volgende manieren helpen:

  1. Bij vertellen van jouw verhalen omtrent de traumatische gebeurtenis (Narratieve Exposure Therapie).
  2. Als de emoties te heftig zijn om er over te kunnen praten dan kan EMDR goed helpen (Eye Movement Desensitization and Reprocessing).
  3. Met hypnotherapie of met imaginaire rescripting kunnen we dat wat je hebt meegemaakt een andere wending laten krijgen. Hierdoor ga je merken dat je sterker wordt.
  4. Met hypnotherapie en gesprekstherapie ga je ook inzicht krijgen in jouw patronen om met lastige situaties om te gaan en deze te veranderen.

Post Traumatisch Stress Syndroom (PTSS)

De bovenbeschreven behandelvormen kunnen ook worden ingezet bij de behandeling van een Post Traumatisch Stress Syndroom (PTSS). Het is bij PTSS belangrijk dat het niet chronisch wordt, want dan is de kans op het ontwikkelen van andere klachten veel groter (angst en paniekaanvallen).

Kortom veel mogelijkheden om van je trauma af te komen. Heb jij hulp nodig bij traumaverwerking? Bel of maak een afspraak.

 

Rob Kelder van innerChi biedt als psycholoog, hypnotherapeut en coach diensten aan in Hillegom, Lisse, Beinsdorp, Bennebroek, De Zilk, Noordwijk, Noordwijkerhout, Sassenheim, Heemstede, Haarlem, Aerdenhout, Hoofddorp, Bollenstreek en Vogelenzang.