Stress, overspannenheid en burnout

Een burnout komt vaak voor bij hardwerkende, loyale mensen die streven naar kwaliteit, service- en klantgerichtheid. Het is het eindstadium van een proces waarbij je steeds weer over je eigen grenzen heen bent gegaan. Uiteindelijk raakt je energie helemaal op, de leukste dingen gaan je tegenstaan en je levenslust verdwijnt.

Wanneer je een burnout hebt, dan ben je jezelf voorbij gelopen. Je hebt allerlei signalen van je lichaam genegeerd. Het kan zelfs zo zijn dat je geen idee hebt dat je lijf deze signalen heeft afgegeven. We zijn zo druk bezig geweest met prestaties neerzetten, nog even doorzetten, of de volgende deadline halen. Bij een burnout ben je vaak al langere tijd flink belast in zowel het werk- als privéleven. Helaas draagt onze cultuur van ‘niet zeuren maar doorgaan’, of voor deze keer ‘nog even een tandje bijzetten’ hier niet op een positieve manier aan bij.

Je kunt zeggen dat een burnout de overtreffende trap is van overspannenheid. En overspannenheid is het hebben van een teveel aan ongezonde stress.

Gezonde en ongezonde stress

Een beetje spanning in je lijf is vaak nuttig. Het zorgt voor actie en daadkracht en het maakt dat je beter oplet en sneller kunt reageren. Het is bijvoorbeeld handig bij het geven van een presentatie of het deelnemen aan een belangrijk examen. Maar het is hierbij wel belangrijk dat er na deze spanning voldoende mogelijkheid is voor je lichaam én voor je geest om te herstellen, bij te komen en weer te kunnen ontspannen.

Wanneer je voor een langere periode te veel van jezelf vraagt, of wanneer je niet voldoende herstel en ontspanning ervaart, raak je op den duur gestresst.

Dit gevoel kan erger worden wanneer je ook weinig steun ervaart, of wanneer je veel druk vanuit je omgeving voelt. Denk bijvoorbeeld aan het gevoel dat jouw bijdrage essentieel is en je onmisbaar bent. Deze druk kan zowel uit het werk als uit de privésfeer komen.

Wanneer deze gestreste situatie blijft aanhouden, dan komt een moment dat je alleen nog maar gestresst bent. Je voelt een soort rush in je lijf, je bent heel alert, maar tegelijkertijd ook steeds sneller moe en geïrriteerd. Je kunt wat vage en kleine klachtjes krijgen en er kunnen wat kleine ongelukjes gebeuren door onoplettendheid. Door deze situatie pieker je steeds meer en slaap je vaak slechter. Op dit moment is stress een probleem en wordt het ongezond. 

Klachten bij stress zijn:

  • moeheid
  • weinig energie
  • gespannen zijn
  • sneller emotioneel zijn (geïrriteerd, boos, huilen)
  • somberheid
  • vergeetachtigheid
  • slaapproblemen
  • hoofdpijn
  • maagklachten
  • nek- of rugklachten
  • sneller verkouden of grieperig (verminderde afweer)

Verder geeft langdurige stress een hoger risico op hart- en vaatziekten en gaan mensen vaak ongezonder leven: weer of meer roken, ongezond eten, meer alcohol drinken of minder bewegen.

Is dit herkenbaar voor je?

Bel of mail mij voor een afspraak voor stress-, overspannenheid- en burnout-therapie.   

 

Aanpak van stress, overspannenheid en burnout

Je bent niet alleen met je klachten. Zeker de laatste jaren hebben veel mensen last van stress, overspannenheid en burnout. Deze klachten zijn gelukkig heel goed te behandelen. De aanpak bestaat uit vier stappen:

  1. Erkenningsfase
  2. Energiefase
  3. Therapeutische fase
  4. Consolidatie fase

In de erkenningsfase staan we stil bij wat nu aan de hand is. Het is heel belangrijk dat jij erkent wat er is gebeurd en wat heeft bijgedragen aan waar je nu bent. Want zonder probleemerkenning kunnen we geen probleem aanpakken.

Tijdens de energiefase werken we aan het herstel van de energie. We kijken naar wat jou energie geeft en wat energie kost. Op die energievreters grijpen we in op een manier die bij je past. Je krijgt handreikingen en oefeningen mee die rust geven.

In de therapeutische fase gaan we werken aan de onderliggende patronen, gedachten en overtuigingen die gemaakt hebben dat deze situatie is ontstaan. Ook staan we stil bij wat voedend is voor jou en welke balans bij jou past.

In de consolidatiefase richten we ons op het duurzaam eigen maken van het nieuwe gedrag waardoor je niet weer terugvalt in oude patronen. Deze aanpak van stressklachten is zeer succesvol gebleken.

Wanneer het wenselijk is, kan ook met werk, privé, bedrijfsarts of huisarts gecommuniceerd worden. Hierdoor worden eventuele belemmeringen snel aangepakt. Ook komt er meer rust door te bewegen, ontspanning te creëren en het leren voelen én stellen van je eigen grenzen.

 

Rob Kelder van innerChi biedt als psycholoog, hypnotherapeut en coach diensten aan in Hillegom, Lisse, Beinsdorp, Bennebroek, De Zilk, Noordwijk, Noordwijkerhout, Sassenheim, Heemstede, Haarlem, Aerdenhout, Hoofddorp, Bollenstreek en Vogelenzang.

Foto nav artikel Micro Biz Mag