Angst
Bang zijn we allemaal wel eens. Het is bijvoorbeeld heel normaal om je angstig te voelen wanneer je op een hoge richel staat en er waait een harde wind. Ook bij het nemen van een belangrijke beslissing, kun je je angstig voelen. De angst die je dan voelt, is op dat moment een goede raadgever.
Wanneer wordt angst een probleem?
Wanneer angst je gaat belemmeren in je dagelijkse leven, dan is angst niet meer productief. Je kunt bijvoorbeeld bang zijn zónder dat daar een duidelijk aanwijsbare reden voor is. De angst die je op dat moment voelt, is echter nog steeds heel erg echt, maar geen goede raadgever meer.
Ook kun je angst ervaren in periodes dat je het moeilijk hebt. Je hebt bijvoorbeeld problemen op het werk én thuis en het wordt je allemaal teveel. Bang zijn is een normale reactie. Veel mensen ervaren in hun leven periodes van angst.
Waaraan herken je dat angst een probleem wordt?
- Je schrikt veelvuldig
- Je hebt last van spanningsklachten
- Je vermijdt nieuwe en/of angstige situaties
- Je wilt minder contact met anderen
- Je bent prikkelbaar, moe of onzeker
- Je hebt moeite met slapen en/of concentratie
- Je hebt behoefte aan rust, slaapmiddelen of kalmerende middelen
- Je hebt behoefte aan (meer) alcohol of drugs
- Je hebt depressieve gedachten
Het resultaat van je langdurig angstig voelen, is dat je steeds minder het leven leidt wat je zou willen; je vervreemdt van je omgeving en je levensvreugde neemt af.
Maak direct een afspraak
Herken je jezelf, of heb je een vraag? Bel of mail mij en dan praten we erover.
Aanpak om over je angst heen te komen
Mijn ervaring is dat elke angst een uiting van jou is om iets kenbaar te maken. Misschien wel om iets te veranderen in je leven? Angst heeft altijd een oorzaak en ik help je om die te vinden.
We starten met praten over wat angst is en hoe je ermee om kunt gaan. Ik leer je om jezelf rustig en kalm te krijgen. Vervolgens gaan we samen op zoek naar de oorzaak van je angst. Soms ligt daar een concrete gebeurtenis aan ten grondslag. Misschien is er iets gebeurd wat je niet los kunt laten? Deze herinnering blijft je dan achtervolgen.
Wanneer de angst geen specifieke oorzaak lijkt te hebben, gaan we kijken naar je patronen. Een veelvoorkomend patroon is dat je bijvoorbeeld weggaat of stilvalt wanneer er iets ongemakkelijks gebeurt. We gaan op zoek naar het herkennen van deze patronen en krijgen daar automatisch de oude emoties van vroegere situaties bij. Soms weet je niet meer precies welke situaties dat waren. Deze patronen zijn prima aan te pakken. Met een volle koffer aan technieken kan ik je bij beide situaties helpen.
Wat helpt bij angst?
- Blijf de dingen doen die je eng vindt
- Beweeg regelmatig liefst in de natuur
- Eet gezond
- Slaap voldoende en op tijd
- Schrijf je ervaringen over angstige momenten op
- Praat over je angst met mensen waarbij je je veilig voelt
Wat gebeurt er bij angst?
Wanneer je bang bent, gaat je hartslag omhoog, je ademhaling versnelt en het zweet kan je uitbreken. Er stijgt een soort “warmtegolf” naar je hoofd. Dit is een reactie van je lichaam om je voor te bereiden om te vluchten of te vechten.
Angst voor de angst
Wanneer je langdurig angstiger bent dan goed voor je is, kan je angstsysteem in de war raken. Je kunt dan angst voor de angst krijgen. Daardoor ga je piekeren waardoor je slecht gaat slapen en niet goed kunt uitrusten en bijkomen. Vaak maak je je vervolgens zorgen over het slechte slapen en ga je daar dan weer over piekeren. Zo raak je in een vicieuze cirkel. In sommige situaties kun je hier zo erg over gaan piekeren dat je het allemaal niet meer kunt overzien en in paniek raakt.
Controledwang
Sommige mensen proberen hun angsten te ‘bezweren’ door het hebben van dwanggedachten of het uitvoeren van dwanghandelingen. Denk hierbij aan veelvuldig je handen wassen, of meerdere keren een lichtknopje aan en uit doen. Je bent op zo’n moment op zoek naar een vorm van controle, een houvast. Wanneer je deze handeling niet doet, kun je heel bang worden door het gevoel van controleverlies.
Ook met het piekeren en dwanghandelingen en -gedachten gaan we aan de slag. We doorbreken deze vicieuze cirkels en zorgen voor rust in je hoofd waardoor er geen paniek (meer)ontstaat. Ik vind het belangrijk om je te laten ervaren dat je dit helemaal zelf kunt en weer vertrouwen in jezelf krijgt.
Maak direct een afspraak
Herken je jezelf, of heb je een vraag? Bel of mail mij.
Rob Kelder van innerChi biedt als psycholoog, hypnotherapeut en coach diensten aan in Hillegom, Lisse, Beinsdorp, Bennebroek, De Zilk, Noordwijk, Noordwijkerhout, Sassenheim, Heemstede, Haarlem, Aerdenhout, Hoofddorp, Bollenstreek en Vogelenzang.