Begeleiding bij kanker

Jaarlijks krijgen ruim 100.000 mensen in Nederland de diagnose kanker te horen. Er zijn succesvolle behandelingen, toch is het altijd schrikken. Vaak voel je je verdrietig of angstig en merkt je dat je zowel fysiek als mentaal aangedaan bent. Het kan zelfs voorkomen, dat je na dit nieuws even helemaal niets meer voelt.

Voor de dierbaren is dit nieuws ook heftig. Wat gaat er gebeuren? De soms lange trajecten hebben invloed op de relatie. Thema’s zoals de kwaliteit van het leven, leven en dood, ik en de ander komen aan bod.

Psychotherapie en hypnotherapie voor mensen met kanker

Wanneer je kanker hebt kan psychotherapie en hypnotherapie ondersteunend zijn aan jouw herstel. Deze therapievormen helpen met het volgende:

Ondersteuning bieden aan het herstelproces van je lichaam

Ziekte is het gevolg van verstoring van het gezonde functioneren van je lijf. Met medische hypnotherapie kan je lijf aangezet worden tot zelfheling en herstel. Deze behandeling is complementair aan een behandeling bij een arts of specialist.

Stress reduceren en het kunnen ontspannen

Een beetje stress maakt dat je productief bent, maar teveel en langdurig stress is niet meer gezond. Bij deze ongezonde stress wordt ons immuunsysteem namelijk ondermijnd en pleeg je roofbouw op je lijf. Het wegnemen van deze stress en weer leren om te ontspannen is daarom erg belangrijk.

Aanpak van de thematieken die je bezighouden

Door thematieken aan te pakken wordt gezorgd dat je weer in harmonie en balans komt met jezelf. Soms ben je je bewust van deze thema’s, maar heb je niet goed in de gaten hoe deze thema’s doorwerken op andere vlakken. Ook kan het zijn dat je helemaal niet bewust  ervan bent, maar dat ze ‘onder de oppervlakte’ doorwerken. Door deze thema’s bewust naar de oppervlakte te brengen, kun je ze aanpakken. Bij dat aanpakken ontstaat harmonie wat je rust geeft. En deze rust draagt bij aan je herstel.

 

Voorbeelden thema’s

Ondersteuning bij verlies van werk of lichaamsfunctie

Het kan gebeuren dat je door ziekte minder kunt dan voorheen. Dit verlies kan bijvoorbeeld leiden tot het moeilijker uitvoeren van je werk of soms zelfs het verliezen van je baan. Best heftig, want vaak is werk een belangrijk onderdeel van wat we doen. Ook kun je de pijnlijke conclusie moeten trekken dat je bijvoorbeeld niet meer kunt voetballen of paardrijden. Dat is heel veel verlies. Ik kan je begeleiden bij de verwerking van dit verlies, om te komen tot acceptatie.

Hoe afscheid te nemen

Wanneer de kanker het wint, komt het afscheid nemen. Goed afscheid nemen van je dierbaren is belangrijk voor zowel jou, als voor jouw dierbaren. Een goed afscheid is mooi, vaak verdiepend en ontroerend. Soms is hier even hulp bij nodig.

 

Begeleiding van partners en familie van mensen met kanker

Wanneer een dierbare de diagnose kanker ontvangt, volgt meestal een behandeltraject. Deze trajecten duren vaak lang en hebben een grote impact op iedereen. Dus ook op jou. Thuis kan de rolverdeling in (praktische) taken veranderen. Vaak gaan veel gesprekken over de behandeling, de kwaliteit van leven en hoe verder? Het lijkt wel alsof je in een soort “rollercoaster” terecht bent gekomen.

Niet iedereen reageert hetzelfde op deze situatie. Het kan moeilijk zijn om je gevoelens hierover te uiten en om te gaan met alle emoties die je voelt. Soms is het fijn om hierover te praten met iemand anders.

Hieronder omschrijf ik een aantal vraagstukken waarbij ik je kan helpen:

  • Hoe kan ik mijn dierbare bijstaan en hoe houd ik daarbij ook ruimte voor mijzelf.
  • Hoe blijf ik in gesprek met mijn dierbare en hoe kan ik de gevoelige onderwerpen leren bespreken.
  • Hoe kan ik mijn gedachten, emoties en gevoelens uiten.
  • Wat betekent kanker voor onze relatie, intimiteit en seksualiteit.
  • Hoe kunnen we het beste hierover communiceren met kinderen.
  • Hoe voorkom ik stress.
  • Wat doe ik met mijn angsten en de paniek.

Tijdens individuele therapie kunnen we deze en andere vraagstukken behandelden. Wanneer je hulp zou willen om het gesprek op gang te brengen tussen jullie, of met het gezin, dan kan ik helpen in de vorm van relatietherapie en gezinstherapie.

 

Wat helpt sowieso?

  • Blijf in contact met elkaar ook al is het lastig.
  • Praat, bespreek en overleg.
  • Deel gedachten, emoties en gevoelens.
  • Doe leuke dingen.
  • Eet en drink gezond.
  • Ga de natuur in en ontspan.
  • Geef elkaar ruimte en heb oog voor elkaars verschillen en behoeften.
  • Zorg voor praktische en emotionele steun van anderen.

 

Samenwerking

Voor de begeleiding van mensen met kanker en hun dierbaren werk ik samen met het Adamas inloophuis in Nieuw-Vennep. Zij hebben een aanbod voor lotgenoten en een speciaal aanbod voor kinderen en jongvolwassenen. Zie Adamas inloophuis

 

Rob Kelder van innerChi biedt als psycholoog, hypnotherapeut en coach diensten aan in Hillegom, Lisse, Beinsdorp, Bennebroek, De Zilk, Noordwijk, Noordwijkerhout, Sassenheim, Heemstede, Haarlem, Aerdenhout, Hoofddorp, Bollenstreek en Vogelenzang.