Onverklaarbare lichamelijke klachten (SOLK)
Heb je lichamelijke klachten die niet goed te verklaren zijn? En heb je al allerlei medisch onderzoek gehad zonder dat er een duidelijke lichamelijke oorzaak voor deze klachten werd gevonden. Of is er wel iets gevonden, maar verklaart dat niet de heftigheid van jouw klachten? In dat geval wordt gesproken van somatoforme onverklaarbare lichamelijke klachten, afgekort SOLK. Dit zijn echte klachten die medisch niet verklaard kunnen worden.
Het is belangrijk om te weten dat er echt wat met je lijf aan de hand is! We nemen jouw klachten serieus en als uitgangspunt van de behandeling. Het ontstaan van SOLK kan door verschillende redenen worden veroorzaakt. We gaan samen onderzoeken hoe dat bij jou zit. Gelukkig zijn SOLK veelal goed te behandelen.
Voorbeelden van onverklaarbare lichamelijke klachten (SOLK)
- Prikkelbaar Darm Syndroom (PDS)
- Buikpijn
- Maagklachten, zoals misselijkheid
- Darmklachten, zoals diarree of juist verstopping (obstipatie)
- Ernstige vermoeidheid (Chronische vermoeidheid)
- Fibromyalgie
- PMS
- Chronische pijn
- Slaapproblemen
- Migraine, hoofdpijn of nek- en schouderklachten
- Hartkloppingen, benauwdheid of pijn op de borst
- Duizeligheid of evenwichtsproblemen
- Concentratie- of geheugenproblemen
Aanpak van SOLK
We gaan op zoek naar de bewuste en onbewust oorzaken. Dit zijn vaak gebeurtenissen en kunnen ook overtuigingen of normen zijn. Deze oorzaken hebben hun effect op jouw lichaam. De oplossing zit in het vinden van de onderliggende behoefte van jou, van jouw lijf. Hoe doen we dat?
- Door middel van Focus Therapie geven we aandacht aan jouw lijfelijke en emotionele ervaring.
- Lichaamsgerichte therapie
- Ontspanningsoefeningen
- Inzichtgevende therapie (praten en soms ook schrijven)
- Stressrelease
- Traumatherapie
- Acceptatie van klachten en beperkingen
- Medische hypnotherapie
- Letten op eten, drinken en doen
Het resultaat is dat jij weer een diep gevoel van veiligheid in jezelf ervaart. Die ervaring geeft rust, stevigheid en kracht. Jij kan het!
Pijn en disbalans
Pijn waarschuwt en beschermt je voor gevaar en is dus functioneel. Gevaar komt dus je hoofd in als pijn. Om gevaar te lijf te gaan worden stresshormonen aangemaakt. Je bent nu in staat om in actie te komen, alert te zijn voor het gevaar en te vechten, te vluchten of te bevriezen. Voor incidentele gebeurtenissen functioneert dit lichamelijke systeem perfect, maar als we langdurig pijn en stress ervaren niet meer. We gaan dan stress en pijn al ervaren als we denken dat we in gevaar gaan komen, dus ook als het gevaar er (nog) niet is. Als deze situatie lang aanhoudt, dan krijgen we allerlei lichamelijke klachten, zoals concentratie- en geheugenstoornissen, hoge cortisol en adrenaline niveaus waardoor allerlei vage klachten, spanningsklachten en slaapstoornissen voorkomen. Het gevolg hiervan is dat jij een overgevoeligheid voor pijn ontwikkeld.
Overlevingspatronen en hulpeloosheid
Iedereen heeft overlevingspatronen ontwikkeld. Dit zijn patronen om met prettige en lastige situaties om te gaan. Neuroloog en traumatoloog Robert Scaer definieert een trauma als iedere negatieve levensgebeurtenis die plaatsvindt in een situatie van relatieve hulpeloosheid. Zo’n overlevingsstrategie werkt veelal levenslang en is jouw antwoord op een trauma. Wanneer je herhaaldelijk getriggerd wordt op dit trauma, dan ontstaat een chronische reactie van jouw autonome zenuwstelsel. Jij ervaart dan bewust of onbewust continu gevaar en pijn. Het lijkt erop dat de pijn zich manifesteert op onze zwakke plek. Voor iedereen is dit dus weer anders.
Reacties van je lichaam bij SOLK
- Hoge hartslag en bloeddruk
- Snelle en hoge ademhaling
- Stress en spanningsklachten
- Chronische pijnpatronen
- Concentratieverlies en geheugenverlies
- Moeite met nemen van beslissingen
- Spijsverteringsproblemen, maag en darmklachten
- Vermijdingsgedrag
- Emotionele reacties als boosheid, angst, paniek en depressieve klachten
Onbalans denken en voelen
Wanneer denken en voelen niet in balans zijn, ontstaan klachten. Met name in de Westerse maatschappij wordt een grote focus op het denken gelegd. Een bekend overlevingsmechanisme is om in je hoofd te gaan. Als je heel erg ‘in je denken zit’, dan voel je de signalen niet meer die je lijf afgeeft. Je gaat daardoor onvoldoende je eigen grenzen herkennen en erkennen. De lichte signalen worden uiteindelijke harde signalen. En dan heb je dus lichamelijke klachten. Wanneer dit lang genoeg aanhoudt, worden de klachten chronisch en is sprake van pathologische klachten.
Als we de klachten figuurlijk gaan nemen, dan kan betekenis ontstaan zoals:
- Ergens de buik van vol hebben (ergens genoeg van hebben)
- Iets dat zwaar op de maag ligt (iets dat moeilijk te verteren is)
- Met het mes in de buik zitten (in grote angst verkeren)
- Mijn maag draait ervan om (iets verafschuwen)
- Wat heb je op je lever? (uitdrukking om een niet geuite emotie zoals boosheid)
- Hij heeft een hart van steen (hij is hardvochtig)
- Je gal spugen (boosheid uiten)
Interessant om eens op een andere manier naar een klacht van je lijf te gaan kijken. Wat zou het bij jou betekenen?
Herken jij jezelf in SOLK?
Wanneer jij jezelf (deels) herkent in de SOLK beschrijving neem dan contact op. Bel of mail me.
Rob Kelder van innerChi biedt als psycholoog, hypnotherapeut en coach diensten aan in Hillegom, Lisse, Beinsdorp, Bennebroek, De Zilk, Noordwijk, Noordwijkerhout, Sassenheim, Heemstede, Haarlem, Aerdenhout, Hoofddorp, Bollenstreek en Vogelenzang.