Zingevings- en levensfase vraagstukken

“Is dit nog wel de baan waar ik blij van wordt?” “Wat heeft mijn leven eigenlijk voor zin?” Dit zijn voorbeelden van zingevingsvraagstukken. Deze vragen komen veelal voort uit een innerlijke behoefte tot reflectie. Ook komen ze vaak op wanneer je bewust of onbewust voelt dat je toe bent aan verandering in je leven.

Je wilt dat je leven betekenis heeft; voor jou, maar vaak ook voor je omgeving. Soms denk je alleen maar af en toe na, over wat je leven zo prettig, of onprettig maakt. Maar wanneer je merkt dat je energie en levenslust minder wordt, kun je in aanraking komen met zingevingsvraagstukken. Ook tijdens een burnout of een depressie kunnen deze vraagstukken naar voren komen.

Tegenwoordig is het bijna tot norm verheven om je maar continu goed te voelen en blij te zijn. Het lijkt allemaal niet zo gewenst om je te vervelen, je slecht te voelen of het even niet meer te weten. Terwijl deze gevoelens je juist kunnen aanzetten tot zelfonderzoek en creativiteit. En soms, blijf je zitten met vragen waar de antwoorden maar moeilijk op komen:

 • Wie ben ik?
 • Waar maak mij leven waardevol?
 • Waar ligt mijn passie en wat geeft mij energie?
 • Wat gebeurt er met mij na de dood?
 • Heb ik een voedende relatie met mijn partner?
 • Wat is het nut van het leven?
 • Is er een God?

Zit jij met zingevingsvragen en kom je er zelf niet meer uit? Wil je een betekenisvol gesprek? In de gesprekken gaan we onderzoeken wat er bij jou speelt en wat jouw bewuste en onbewuste behoeftes zijn. Dit inzicht maakt dat jij keuzes kunt gaan die bij jou passen. Kom en laten we beginnen.

"Vorig jaar heb ik een noodkreet gestuurd aan Rob omdat ik geestelijk compleet in de knoop was geraakt. Rob is een fijne gesprekspartner die mij geholpen heeft te vinden wat de eigenlijke redenen waren van mijn misère en mij weer in mijn eigen kracht heeft gekregen."
Sandra Onderstal, Lisse

Levensfase vraagstukken

We gaan er allemaal doorheen, de levensfasen. We worden geboren, gaan naar school, gaan werken, stoppen daarmee en uiteindelijk sterven we. Sommige overgangen gaan geruisloos in elkaar over, anderen gaan met een knal. Het is niet voor niets dat in sommige culturen een nieuwe levensfase met een ritueel wordt ingeluid.

De levensfases (vanaf 13 jaar) die we kunnen onderscheiden:

 1. adolescentie
 2. volwassenheid
 3. man en vrouw worden
 4. vader of moeder worden
 5. midlife crises
 6. de overgang, menopauze en penopauze
 7. met pensioen gaan
 8. sterven en dood

Zowel jij, als je omgeving hebben bij elke levensfase allerlei verwachtingen. Dit zijn verwachtingen over wat er hoort te gebeuren en welk gedrag daarbij nodig en gewenst is. Dat is allemaal best complex. Daarbij horen ook allerlei gedachtes, emoties en gevoelens die ook behoorlijk complex zijn. Ik kan je hierbij helpen door te luisteren en je te helpen ordenen. Ook help ik je door je op een dieper niveau te laten voelen en ervaren wat goed voor jou is, om meer in contact met jezelf te komen. Wanneer je meer in contact met jezelf bent, dan geeft dat veel rust.

De overgang

De overgang is een verandering van je hormoonhuishouding. Dit gebeurt zowel bij mannen als bij vrouwen. Bij mannen levert het veelal wat meer gewicht op en een stemverlaging. Bij vrouwen verandert het menstrueren en de cyclus. De overgang wordt bij vrouwen vaak onderschat. Niet alleen verandert er van alles in het lijf, ook de gemoedsrust, emoties en behoefte aan seksualiteit kunnen flink veranderen.

Fysiologische symptomen

 • Verandering van de mate van menstrueren en de cyclus.
 • Onregelmatig bloedverlies.

Lichamelijke symptomen

 • opvliegers
 • vermoeidheid en futloosheid
 • spier- en gewrichtspijn
 • geen zin om te vrijen
 • vaginale droogheid en pijn tijdens het vrijen
 • onwillekeurig urineverlies
 • haarverlies
 • gewichtstoename
 • hoofdpijn
 • lager stemgeluid

Mentale en emotionele symptomen

 • slecht slapen
 • stemmingswisselingen; prikkelbaar, huilbuien, angst, depressieve gevoelens
 • geheugenverlies of concentratieproblemen
 • depressieve buien

Uiteindelijk gaan we allemaal de overgang in. Sommige medicijnen, additieven en supplementen kunnen de overgang makkelijker maken. Mijn ervaring is dat met name mensen die heel erg mentaal gericht zijn meer overgangsklachten hebben. Ook actiegericht mensen en mensen minder goed in contact met hun gevoel zijn, hebben vaak wat meer overgangsklachten. Tijdens de overgang voelt je lijf anders aan en daar kun je moeite mee hebben. De overgang doet je verder beseffen dat je geen kinderen meer kunt krijgen en je echt een andere, nieuwe fase ingaat.

Begeleiding om in balans te komen
Niet alle overgangen zijn makkelijk en ook niet elke levensfases is even eenvoudig. Soms is het handig om hulp hierbij te krijgen. Ik kan je begeleiden bij de overgang naar een andere levensfase. Met psychotherapie en hypnotherapie kunnen je denken, voelen, actie en rust in balans gebracht worden. Het kan goed zijn om deze therapieën in te zetten bij het veranderen en herstellen van je lijf. Tijdens de overgang kan ik je tevens begeleiden bij het eventueel ervaren verlies over kinderloosheid.

Sterven en de dood
Het stervensproces start wanneer je leert dat je nog maar kort te leven hebt. Vaak brengt dit wisselende gevoelens en gedachten met zich mee. Niet alleen bij degene die gaat sterven, maar ook bij de naasten. Iedereen is op zijn of haar manier bezig met afscheid nemen. Afscheid nemen op een emotionele, sociale en spirituele wijze. Mensen staan bijvoorbeeld stil over leven na de dood, het leven dat geleefd is wat nog gezegd en gedaan mag worden. Goede begeleiding in dit proces geeft rust aan degene die gaat overlijden alsook aan de naaste familie en vrienden.

Stervensbegeleiding is een persoonlijk traject afgestemd op de wensen en behoeften van de betrokkenen. Geen standaardaanpak, maar maatwerk. Omringd door zorg, liefde en aandacht. Ik heb kennis van verschillende religieuze en ook filosofische scholen, zodat ik me kan afstemmen op jouw wensen en behoeftes.

Zin in zingeving?

Herken je dit en wil je jouw zingeving vinden. Maar een afspraak. Bel of mail me.

 

Rob Kelder van innerChi biedt als psycholoog, hypnotherapeut en coach diensten aan in Hillegom, Lisse, Beinsdorp, Bennebroek, De Zilk, Noordwijk, Noordwijkerhout, Sassenheim, Heemstede, Haarlem, Aerdenhout, Hoofddorp, Bollenstreek en Vogelenzang.