Preventie psychische klachten

Voorkomen is beter dan genezen. Zeker in deze hectische tijd met corona is kijken naar preventie belangrijk. Het regent artikelen over een toename van stress, angst, paniek, depressie, zelfmoorden en ander leed. Wat opvalt is een enorme toename van dergelijke klachten bij jongeren. Verder valt op dat bij vrijwel iedereen oude psychische thema’s (lees soms ook trauma’s) de kop opsteken. Reden te meer om aandacht te geven aan preventie van psychische klachten. Sleutelwoorden zijn:

  1. bewustzijn te hebben op wat in en om jou heen speelt,
  2. adequaat en soepel kan handelen,
  3. zonder dat dit je gemoedsrust en balans verstoord

Het resultaat? Meer levensvreugde, dichter bij jezelf zijn en blijven en meer bewustzijn.

Aanpak preventie psychische klachten

Een belangrijke oorzaak van ziekte is stress. Deze stress slaat op een zwakke plek bij je. We gaan zorgen dat jouw stressniveau gereduceerd wordt. Stress kan zowel fysiek, emotioneel, mentaal als op zijns-niveau zijn. Met zijns-niveau wordt bedoeld wie jij ten diepste bent. Je kunt je voorstellen dat hier een vorm van hiërarchie in zit. Spanningsklachten kun je weg laten masseren. Maar als de spanning voortkomt uit angst, dan komt de spanning telkens terug als de angst ervaren wordt. En als de angst voortkomt uit de gedachte dat je in je relatie knel te zit, dan heb je daar wat aan te doen om de spanningsklachten aan te pakken.

Een ander onderdeel van de aanpak is gericht op het aanpakken van jouw levensthema’s. Dit zijn thema’s die zich in verschillende situaties voordoen. Bijvoorbeeld dat je onmacht ervaart in bijzijn van een dominante persoon.

Verder gaan we stil staan bij hoe productief jouw manier van communiceren en handelen is in diverse situaties.

Belangrijk is denken en voelen goed met elkaar in contact zijn. Hierdoor ben je beter bewust van wat jouw omgeving voor effect heeft op jou én ook wat goed is voor jou. Ik leer je te luisteren naar jezelf en hierop te handelen. Je wordt je zo bewust van jezelf.

Vormen van begeleiding

De vorm kan zowel coaching als psychotherapie zijn. Dit is afhankelijk van de vraag die zich voordoet. Ik heb cliënten die zo af en toe een aantal sessies hebben om een specifieke vraag of situatie aan te pakken. Ook zijn er cliëten die periodiek bijvoorbeeld elke vier weken langs komen. In gesprek stemmen we af wat jouw wensen en behoeften zijn en wat effectief is. Wil je informatie of een afspraak?

Wat sowieso om te ontspannen?

Om stress je lijf uit te krijgen, is het belangrijk dat het parasympatische deel van je autonome zenuwstelsel wordt geactiveerd. Dit zenuwstelsel zorgt ervoor dat je weer in rust komt. De onderstaande adviezen helpen je om weer meer rust in je lijf te gaan ervaren:

  1. Lach lekker
  2. Slaap goed
  3. Doe slechts één activiteit tegelijkertijd
  4. Doe de activiteiten in een rustig tempo
  5. Mediteer en ontspan je lijf
  6. Wandel rustig in de natuur
  7. Haal goed adem, rustig in en langzaam uit
  8. Heb regelmatig sociaal contact
  9. Zorg goed voor je lijf, stretchen, massage en strelen
  10. Ga op je hoofd staan, of doe je hoofd goed naar achter
  11. Creëer emotionele veiligheid door liefdevolle mensen om je heen te hebben
  12. Doe activiteiten waar je rustig en blij van wordt
  13. Luister naar harmonieuze muziek met een laag ritme
  14. Ben in een prikkelarme omgeving

Hulp bij preventie?

Blijf niet met een bore-out rondlopen, je wordt er alleen maar slechter van. Begin nu met het maken van een afspraak.

 

Rob Kelder van innerChi biedt als psycholoog, hypnotherapeut en coach diensten aan in Hillegom, Lisse, Beinsdorp, Bennebroek, De Zilk, Noordwijk, Noordwijkerhout, Sassenheim, Heemstede, Haarlem, Aerdenhout, Hoofddorp, Bollenstreek en Vogelenzang.