Kanker Begeleiding

Dat is schrikken, kanker! Heftig voor degene die kanker heeft, maar ook voor de dierbaren. Voor beiden is hulp voorhanden. 

Begeleiding bij kanker

Jaarlijks krijgen ruim 100.000 mensen in Nederland de diagnose kanker te horen. Ook al zijn er succesvolle behandelingen, toch is het altijd schrikken. Vaak ervaar je verdriet, angst en merkt je dat je zowel mentaal als emotioneel aangedaan bent. Voor sommigen is het nieuws zo heftig dat ze niets meer voelen.

Ook voor de dierbaren is het nieuws heftig. Wat gaat er gebeuren? De soms lange trajecten hebben ook invloed op de relatie en thema’s als kwaliteit van leven, leven en dood, ik en de ander komen aan bod

Psychotherapie en hypnotherapie voor mensen met kanker

Wanneer je kanker hebt kan psychotherapie en hypnotherapie ondersteunend zijn aan jouw herstel. Deze therapievormen ondersteunen:

 1. Stress reduceren en kunnen ontspannen
 2. Ondersteuning bieden aan herstelproces van je lichaam
 3. Aanpak thematieken die je bezig houden
 4. Verlies van werk of lichaamsfunctie
 5. Afscheid nemen

Een beetje stress maakt dat we productief zijn. Teveel stress en te langdurig stress is slecht voor ons lijf. Bij ongezonde stress sluiten onze cellen zich, wordt ons immuunsysteem ondermijnd en plegen we roofbouw op ons lijf. Het wegnemen van de stress en het kunnen ontspannen is belangrijk.

Ziekte is het gevolg van verstoring van het gezonde functioneren van je lijf. Met medische hypnotherapie kan je lijf aangezet worden tot zelfheling en herstel. Deze behandeling is complementair aan een behandeling bij een arts of specialist.

Door thematieken aan te pakken die jou bezighouden, wordt gezorgd dat je weer in harmonie/balans komt met jezelf. Sommige van deze thematieken ben je je bewust, maar vaak werken ze ook onder de oppervlakte. Door thema’s bewust te maken, kan je ze aanpakken. Dan ontstaat harmonie wat je rust geeft. En deze rust draagt bij aan je herstel.

De kanker kan maken dat je minder kan dan voorheen. Dat is verlies. Dit verlies kan ook leiden tot ander werk of zelf verlies van je baan. Best heftig, want werk is een belangrijk deel van wat we doen. En ook pijnlijk dat je bijvoorbeeld nooit meer kan voetballen. Ik kan je begeleiden bij de verwerking van dit verlies om te komen tot acceptatie. 

Als de kanker het wint, dan komt het afscheid nemen. Goed afscheid nemen van je dierbaren is belangrijk voor zowel jou als voor jouw dierbaren. Een goed afscheid is mooi, vaak verdiepend en ontroerend. Soms is hier even hulp bij nodig.

Begeleiding van partners en familie van mensen met kanker

Je dierbare heeft kanker en meestal volgt dan een behandeling. Dergelijke trajecten zijn vaak lang en hebben een grote impact op iedereen. Dus ook op jou. Soms lijkt het wel of je in een roller coaster bent gekomen. Thuis kan de rolverdeling in (praktische) taken veranderen. Je begeleidt de ander zo goed als je kan en gesprekken gaan over de behandeling, kwaliteit van leven en hoe verder? Niet iedereen kan dit soort gesprekken gemakkelijk voeren. Niet iedereen reageert hetzelfde of kan emoties en gevoelens goed uiten. Soms is het fijn om te praten met iemand anders. Wat kan ik voor je betekenen? Hieronder een aantal vraagstukken waar ik je bij kan helpen:

 1. Hoe kan ik mijn dierbare bijstaan? En hoe hou ik ook ruimte voor mezelf?
 2. In gesprek blijven met mijn dierbare en ook de tere en gevoelige onderwerpen kunnen bespreken
 3. Kunnen uiten van je gedachten, emoties en gevoelens
 4. Kanker en je relatie
 5. Kanker, intimiteit en seksualiteit
 6. Wat zeg ik, zeggen we tegen onze kinderen?
 7. Hoe voorkom ik stress?
 8. Wat doe ik met mijn angsten en de paniek?

Verschillen vraagstukken kunnen in individuele therapie worden behandeld. Het gesprek tussen jullie of met het gezin op gang brengen kan met relatietherapie en gezinstherapie.

Wat helpt sowieso?

 1. Blijf in contact met elkaar ook al is het lastig
 2. Praat, bespreek en overleg
 3. Deel gedachten, emoties en gevoelens
 4. Doe leuke dingen
 5. Eet en drink gezond
 6. Ga de natuur in en ontspan
 7. Geef elkaar ruimte en heb oog voor elkaars verschillen en behoeften
 8. Zorg voor praktische en emotionele steun van anderen

Samenwerking

Voor de begeleiding van mensen met kanker en hun dierbaren werk ik samen met het Adamas inloophuis in Nieuw-Vennep. Zij hebben een aanbod voor lotgenoten en een speciaal aanbod voor kinderen en jong-volwassenen. Zij gaan een aantal keren gesprekken aan en voor therapeutische begeleiding kan je bij mij terecht. Zie Adamas inloophuis

 

Tijdens coronatijd open met inachtneming van de voorschriften. Neem direct contact op
Toggle Bar