Stress als boosdoener

Stress maakte vorig jaar meer mensen ziek. Een derde van de mensen die langdurig verzuimden in 2012, was geveld door psychische klachten. Maar over de hele linie nam verzuim desondanks af. Dat blijkt uit een analyse van het bedrijf 365, gebaseerd op ruim een miljoen werknemers. In 2011 was al sprake van een daling van verzuim door de economische recessie. Maar in 2012 waren voor het eerst werknemers minder vaak én minder lang thuis. Over het hele jaar kwam het gemiddelde verzuim uit op 4,1 procent. Dat is lager dan in 2010 (4,3 procent) en 2011 (4,5 procent).

Vaker en jonger overspannen

Een toegenomen werkdruk, sores in het privéleven en zorgen over geld waren de voornaamste redenen voor toegenomen verzuim door psychische klachten, van 17 procent in 2010, naar 20 procent in 2011 en 29 procent in 2012. Verzuim door overspannenheid is in 2012 twee keer zo hoog als in 2011. De mensen die hierdoor worden getroffen zijn jonger dan in het verleden. De piek van verzuim door psychische klachten ligt traditioneel in de leeftijdscategorie 35-39 jarigen. In 2012 verschoof de piek naar de categorie 30-34 jarigen. Verzuim door klachten aan het bewegingsapparaat (zoals rugklachten, nekklachten en schouderklachten) bleef in deze periode ongeveer gelijk (38 procent in 2010 en 35 procent in 2012) en verzuim door andere lichamelijke klachten daalde van 40 procent in 2010 naar 30 procent in 2012.

Verzuimduur

Ook bij psychisch verzuim daalde de gemiddelde verzuimduur. Dat lijkt economisch gunstig, zegt dr. Corné Roelen, bedrijfsarts en epidemioloog bij 365/ArboNedwant, want korter verzuim kost minder en werkgevers leiden minder productieverlies. Roelen vindt echter dat werknemers en werkgevers de tijd moeten nemen voor het herstelproces, zodat ze leren om anders om te gaan met stress en werkdruk. Roelen: "Werknemers en werkgevers breken dit herstelproces soms te snel af en kiezen voor een – tijdelijke – reductie van de werkbelasting. Dit blijkt in de praktijk geen duurzame oplossing. Want wanneer de werkdruk weer op het oude niveau is, is het risico op uitval weer net zo groot. Belangrijk, want door de 'Wet beperking ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid vangnetters' blijven werkgevers nu ook financieel verantwoordelijk voor werknemers die ziek uit dienst gaan tijdens de proeftijd, of na afloop van een tijdelijk contract."

 

Bron: OR informatie