Veel werknemers depressief

Werknemer Depressief

Tien procent van de werknemers bleef ooit thuis met depressie. Veel werknemers vertellen dit niet aan hun werkgever. Naast Burnout is dit een veel voorkomende aandoening.

Depressie onder werknemers veel voorkomend

Eén op tien Europese werknemers bleef ooit thuis met depressie 01/10/2012
Bewerkt door: Karen Van Eyken

Vrouw in therapie. Een op tien Europese werknemers is ooit thuisgebleven met een depressie. Dat blijkt uit een online peiling van de European Depression Association (EDA) bij meer dan 7.000 Europeanen. Een depressie kost gemiddeld 36 werkdagen. Depressie kwam voor bij één op vijf deelnemers aan de peiling die vandaag in Brussel wordt gepresenteerd. De Britten (26 procent) kregen het vaakst die diagnose mee, de Italianen (12 procent) het minst.

Van degenen die ooit met een depressie kampten, bleven Duitsers het vaakst thuis (61 procent). Met gemiddeld 41 dagen bleven ze ook het langst thuis. Tegelijk klaagden veel Duitse deelnemers aan de peiling over een gebrek aan ondersteuning vanwege de werkgever.

Mentale lijden verborgen houden

De peiling toont aan dat vele werknemers hun mentale lijden liever verborgen houden voor hun baas. Een op vier bracht zijn werkgever niet op de hoogte over zijn depressie. Een derde van deze respondenten zei te vrezen voor zijn baan in deze economisch onzekere tijden.

Volgens EDA, een alliantie van organisaties, patiënten en medici, is depressie de meest voorkomende mentale aandoening bij mensen in de actieve leeftijd. De ziekte zorgt niet enkel voor neerslachtigheid, maar kan ook tot concentratiestoornissen, besluiteloosheid en vergeetachtigheid leiden.

In 2010 kostte depressie de Europese economie naar schatting 92 miljard euro.

Bron: Volkskrant